Rembrandt in Ruurlo

 
Op 4 oktober 2019 is het 350 jaar geleden dat de meest beroemde schilder van Nederland, Rembrandt van Rijn (1606-1669), overleed.
Landelijk wordt al veel aandacht besteed aan het leven en werk van Rembrandt. De KunstKring gaat op regionaal niveau met dit thema aan de slag. Met allerlei activiteiten wil de KunstKring zo veel mogelijk inwoners van de gemeente Berkelland en de Achterhoek hierbij betrekken. Rembrandt neemt immers een belangrijke plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis in.
 
Hierop vooruitlopend gaf Peter-Frans de Graaf, kunstenaar en docent, 23 november jl. een lezing over de technieken van de grote schilder. Na afloop vertelden velen dat zij zich geïnspireerd en gemotiveerd voelden om aan de slag te gaan met de nieuw verworden kennis. Enkelen gaven zich meteen op voor de cursussen die met dit thema gaan werken.
 
Heb je ook zin om je te verdiepen in Rembrandt of om zelf iets te maken? Of wil je gewoon genieten van wat anderen gemaakt hebben? Of het nou kunst is of muziek of een lezing? Lijkt het je leuk om mee te gaan naar Amsterdam? Lees dan hieronder wat er op stapel staat….

 

Activiteiten in 2019

 
Vanaf januari kunnen cursisten van vrijwel alle cursussen kunstwerken maken met het leven en werk van de grote schilder als leidraad. Van deze kunstwerken wordt een grote expositie ingericht in oktober. Na de opening speelt trio Cordevento composities van tijdgenoten van Rembrandt op oude instrumenten. Tijdens het concert worden foto’s van de kunstwerken vertoond op het scherm achter de musici.
  
Hieronder in de gekleurde vensters de activiteiten, waarvoor je je al kunt inschrijven.
Daaronder een overzicht van activiteiten, waarvan nog niet alle benodigde gegevens binnen zijn. Zodra een activiteit volledig is, verhuist deze naar de gekleurde activiteiten vensters. De bedoeling is dat dit binnenkort gerealiseerd wordt.

 • Rembrandt van Rijn

  Lezing over zijn werk en zijn leven
  Vrijdag 1 februari 2019
  Theaterzaal Kulturhus – 20.00-22.00 uur
  Kosten: € 10 incl. koffie/thee
  Spreker: Drs. Maria Driessen (kunsthistorica)

  Lees meer

 • Etsen zoals Rembrandt

  Cursus voor beginners en gevorderden
  Data: 1, 15 en 22 februari 2019
  Atelier KunstKring – 13.30–16.00 uur
  Docent: Wim van der Meij
  Kosten: 3 lessen: € 120 (leden € 115)

  Lees meer

 • Kunst zoals Rembrandt

  Oproep aan kunstenaars en cursisten om werk in te leveren met Rembrandt als leidraad
  Expositie: van 13 oktober t/m 28 november
  van alle ingeleverde werken in het Kulturhus
  Uiterste aanmelddatum: 1 maart 2019

  Lees meer

 • Trio Cordevento

  Muziek uit Rembrandts tijd
  Zondag 13 oktober 2019
  Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
  Voorverkoop € 17,50 – Kassa € 20

  Lees meer

 • Rembrandt Zelfportret

  Lezingen
  › 22 november: Jan Six, kunsthistoricus, Rembrandt kenner en kunsthandelaar verzorgt een lezing – Nadere informatie volgt.
     

 • Museumbezoek
  › 18 maart Amsterdam: Rondwandeling door Jordaan en bezoek aan Rembrandthuis.
  Een wandeling door de Jordaan langs de plekken waar Rembrandt heeft gewoond en gewerkt onder leiding van een gids. Aansluitend volgt een bezoek aan het Rembrandthuis. En ook daar leidt een deskundige gids ons rond. Nadere informatie volgt.
  › 25 november Amsterdam: Excursie naar Rijksmuseum Amsterdam met bezoek aan de tentoonstelling Rembrandt en Velasquez. In het Rijksmuseum worden we rondgeleid door een bekwame gids. Nadere informatie volgt.
     
 • Exposities
  29 november: Kunst in de Kinderschoenen
  Ook de kinderen van de groepen 7 van alle basisscholen van Ruurlo gaan kennismaken met Rembrandt. Zij maken diverse kunstwerken. De opening van de expositie van hun kunstwerken is op 29 november 13.30 uur. De expositie duurt tot 12 december. Nadere informatie volgt.

  
 
 
De activiteiten die de KunstKring tijdens dit Rembrandtjaar organiseert zijn mede mogelijk gemaakt door Fonds 1819