Elise & Friends Strijkkwintet

Elise & Friends Strijkkwintet

Zondag 3 december 2017 – Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Voorverkoop € 20,00 tot 2 december 15.00 uur
Vanaf 45 min. voor aanvang: Aan de kassa € 22,50
Strijkkwintet met jonge begaafde musici speelt o.a. Schubert en Boccherini
Lees de recensie hieronder en zie het fotoalbum van het optreden

Recensie: Concert Elise Besemer & Friends op 3 december 2017 
Het spel van de vijf jonge musici tijdens het laatste concert van de KunstKring in 2017 was bijzonder. Al in de pauze waren er lovende woorden te horen over de violiste Elise Besemer, violiste Mirelys Verdecia uit Cuba, cellist Boris Nedialkov uit Bulgarije, celliste Anastasia Feruleva uit Rusland en altviolist Shih-Hsien Tsai uit Taiwan. Men was onder de indruk van de bevlogenheid en de techniek van deze vijf jonge musici.
Het strijkkwintet van Luigi Boccherini in E majeur G. 275 Op. 11 no 5 werd op schitterende wijze vertolkt. Het Minuetto sleepte de hele zaal mee. Daarna werd een compositie van de minder bekende componist Arensky gespeeld, het strijkkwartet No 2, Op. 35, variaties op een thema van Tchaikovsky.
Na de pauze volgde het strijkkwintet in C majeur Op. 163 van Schubert. Ook over dit kwintet sprak men zich zeer lovend uit. Na de drie ‘open doekjes’ vertelde Elise op verzoek hoe zij deze getalenteerde musici had ontmoet. Heel luchtig, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, deed zij uit de doeken hoe en waar zij elkaar hadden leren kennen. Alsof het gemakkelijk is en vanzelfsprekend dat je op 23 jarige leeftijd zo’n ensemble kunt samenstellen en dan ook nog zó voortreffelijk kan laten samen spelen.
Een bewonderenswaardig optreden als afsluiting van de concerten van dit jaar.
Zie tevens het fotoalbum van dit optreden

(Foto Jan Sebregts)

Onder de naam ‘Elise & Friends Strijkkwintet’ zullen vijf jonge, zeer getalenteerde musici onder leiding van de gelauwerde violiste Elise Besemer in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo optreden. Op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo brengen zij een programma dat o.m. bestaat uit werken van Schubert en Boccherini.
 
Kijken en luisteren op Youtube 
 
Meer informatie over de musici…   
 
Programma
 
Luigi Boccherini, strijkkwintet in E majeur, G.275 Op.11 No.5 (1743 – 1805)
1. Amoroso
2. Allegro con spirito
3. Minuetto
4. Rondeau. Andante
 
Anton Arensky, strijkkwartet No.2, Op.35 (1861 – 1906)
Variations on a Theme by P. Tchaikovsky
 
Pauze
  
Frans Schubert, strijkkwintet in C-majeur, D956, op.163 (1797 – 1828)
1. Allegro ma non troppo
2. Adagio
3. Scherzo. Presto – Trio. Andante sostenuto
4. Allegretto

Tijdens een repetitie

     

 

Meer informatie

Elise Besemer (1994, Rotterdam) speelt vanaf haar vijfde viool. Tot 2007 kreeg ze les van Hélène van Leeuwen (Jong Talentafdeling van het Conservatorium van Codarts Rotterdam), daarna, tot 2013 bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek (Sweelinck Academie, Conservatorium van Amsterdam). Sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta (Koninklijk Conservatorium in Den Haag).
Haar meest recente succes (2016), was het bereiken van de finale (2e prijs) van het prestigieuze Nederlandse Vioolconcours, categorie Oskar Back. Het oordeel van de jury was: ‘Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzonder allround violiste’.  Eerder won ze eerste prijzen bij bv. het Davina van Wely Vioolfestival (2011).
In juni 2016 is Elise toegelaten tot het academisch jaar 2016/2017 van de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze maakt dus deze periode deel uit van dit fantastische orkest. Tevens wordt ze gecoacht door leden van het orkest en zal kamermuziekconcerten op diverse locaties geven. Daarnaast krijgt ze verschillende workshops, masterclasses en trainingen. Zie ook https://www.concertgebouworkest.nl/nl/talentontwikkeling
Haar solistische ervaring heeft zij opgedaan met diverse begeleiders/orkesten. In december 2016 heeft ze het vioolconcert van Sibelius met het Conservatoriumorkest van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag i.s.m. Codarts Rotterdam viermaal uitgevoerd in o.a. Tivoli/Vredenburg Utrecht en De Doelen Rotterdam.
Kamermuziek is ook een grote passie van Elise. Ze speelt in diverse ensembles. Ze won met haar strijkkwartet in 2014 een eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Zij is primarius van het Arkovsky sextet en een strijkkwintet. Verder speelt ze naast het duo viool en piano, in een strijktrio en een pianotrio.
Elise bespeelt een viool van Jean Baptiste Vuillaume, gebouwd in 1886 in Parijs. Deze is haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De in Rusland geboren (1992) celliste Anastasia Feruleva trad al op zeer jonge leeftijd veelvuldig op in haar geboorteland. Zij volgt op dit moment een masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij treedt vaak op als soliste, maar sluit zich op uitnodiging veelvuldig aan bij diverse ensembles. Zij won o.a. het Internationale Cello Concours in Hilversum en werd in 2016 tweede prijswinnaar in de finale van de Cello Biënnale Amsterdam.

Taiwanees violist Shih-Hsien Tsai (1990) begon op zijn zesde met vioolspelen. Inmiddels is hij met zijn masterstudie bezig aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai. Shih-Hsien is een prijswinnaar van verschillende concoursen, waaronder de Taiwan Viool Competitie voor junioren in 2005. In 2008 en 2010 won hij de Taiwan Student Music Competition voor senioren. In 2015 werd hij tweede in The Fourth Nation Viola Competition in Nederland. Shih-Hsien is een vervent kamermuziek musicus. Hij is met zijn kwartet Cheng onderdeel van de Nederlandse Strijkkwartet Academie

Boris Nedialkov is geboren in Sofia (Bulgarije) in 1992. Hij startte met cellospelen op zesjarige leeftijd en behaalde zijn bachelor aan de Universiteit van Muziek en Uitvoerende Kunst van Mannheim (Duitsland). Hij studeerde in 2014 af bij Michael Flaksman en Jelena Očić. Boris kreeg masterclasses van beroemde cellisten, zoals Frans Helmerson, Mischa Maisky, David Geringas, Bernard Greenhouse, Antonio Meneses, Danjulo Ishizaka. Hij heeft vele prijzen gewonnen, zoals de tweede prijs van de Cello Biennale in Amsterdam, de eerste prijs bij de zesde editie van de“Silvio Omizzolo” Competitie in Padova, Italie. Hij had de zilveren medaille bij de derde internationale cellocompetitie “David Popper” in Hongarije. Hij verwierf de eerste prijs voor cello van de eerste internationale ”Young Virtuosi” in Sofia, Bulgarije.
Boris kreeg een studiebeurs van de Lion’s club en de Arts Foundation in Baden-Wuerttenberg. Hij heeft als solist opgetreden met verschillende orkesten zoals het Heilbronner Sinfonie orkest, de Mannheimer Philharmoniker, Classic FM Radio in Sofia etc. Boris is geselecteerd als academist van het Royal Conecrtgebouw Orchestra voor het seizoen 2015/2016. Momenteel zit hij in zijn tweede ‘masterjaar’ aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jelena Očić. De cello die Boris bespeelt is eigendom van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Mirelys Morgan Verdecia (1990) komt uit Havana. In haar geboortestad studeerde ze aan het Instituto Superior de Arte en soleerde ze met bijvoorbeeld het Nationale Orkest van Cuba onder Leo Brouwer en het Orquesta Sinfonica de Cali (Colombia). In 2000 werd ze door Claudio Abbado geselecteerd voor het opleidingstraject van het Gustav Mahler Jugendorchester. Mirelys won diverse prijzen, waaronder tweemaal de eerste prijs van het Musicalia muziekconcours in Havana. In 2003 maakte ze de oversteek naar Europa. Ze studeerde bij Rainer Schmidt in Madrid en bij Ulf Wallin aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn.
Mirelys Morgan Verdecia ondernam vele tournees als lid van het Gustav Mahler Jugendorchester en het Verbier Festival Orchestra onder leiding van maestro’s als Valery Gergiev, James Levine, Charles Dutoit en Michael Tilson-Thomas. Ook speelde ze met onder meer het Deutsche Symphonie Orchester, het orkest van de Deutsche Oper in Berlijn en het hr-sinfonieorchester in Frankfurt en werd ze in 2006 geselecteerd voor de orkestacademie van het Schleswig-Holstein Musik Festival. Van 2009 tot 2013 was Mirelys eerste violiste bij het Orquesta Nacional de España.
Sinds augustus 2013 maakt ze deel uit van de tweede violengroep van het Koninklijk Concertgebouworkest.