Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Woensdag 8 april 2020 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Kinderen gratis – jeugd 13 t/m 18 jaar € 7,50 (alleen aan kassa)
Spreker: Kees van Zutphen, musicoloog

portret uit 1819 door JOSEF KARL STIELER

Musicoloog Kees van Zutphen, voert je mee op een muziek- en luistertocht door het leven en door de composities van Ludwig van Beethoven, Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent.

Het is 250 jaar geleden dat in Bonn Ludwig van Beethoven werd geboren. Vandaar dat het jaar 2020 is uitgeroepen tot Beethovenjaar.
In de geschiedenis van de klassieke muziek geldt Ludwig van Beethoven als één van de grootste componisten . Een muzikaal genie. Hij bleek al op zeer jonge leeftijd over een enorm muzikaal talent te beschikken. Hij speelde met gemak diverse stukken op de piano uit zijn hoofd. Zijn muziek is tot op de dag van vandaag populair en heeft nog steeds grote invloed op de muziek in onze tijd.
De stijl van Ludwig van Beethoven sluit nauw aan bij de klassieke stijl van Mozart en Haydn.
Het gezin waarin hij opgroeide was niet rijk, mede hierdoor ontwikkelde Ludwig van Beethoven zich tot een sombere persoonlijkheid. Zijn grootvader kwam uit Mechelen, vestigde zich in Bonn waar hij zanger werd aan het hof van de keurvorst.
Op zijn vijfde kreeg Ludwig van Beethoven al klavierlessen en toen reeds bleek hij een uitzonderlijk talent te hebben. Al op jonge leeftijd schreef hij zijn eerste composities. Tijdens een familiebezoek aan Nederland in 1781 trad hij op voor de Nederlandse erfstadhouder Prins Willem V van Oranje Nassau.

Van Bonn verhuisde Ludwig van Beethoven naar Wenen waar hij zich verder ontwikkelde en snel een beroemdheid werd en met veel belangrijke personen kennis maakte.
Rond zijn dertigste kreeg hij problemen met zijn gehoor waardoor hij uiteindelijk geheel doof werd.
Om met zijn omgeving te communiceren gebruikte hij pen en papier.

Kees van Zutphen, een verteller pur sang, zal veel over het leven en de werken van Ludwig van Beethoven
laten horen . Kees heeft vanuit zijn liefde voor muziek een enorme kennis vergaard over muziekgeschiedenis.
Hij houdt regelmatig lezingen en laat fragmenten horen over de muziek, zo ook deze middag van de 8e april.
Hij geeft boeiende informatie met veel bijzondere wetenswaardigheden over de componist.
Kunstkring Ruurlo is zeer verheugd dat Kees van Zutphen een lezing wil komen geven in het Kulturhus.
Na vele jaren lezingen en cursussen te hebben gegeven heeft Kees besloten het rustiger aan te gaan doen en geen lezingen meer te geven. Voor Kunstkring Ruurlo heeft hij een uitzondering gemaakt. Dit stellen we zeer op prijs en hopen dan ook dat er vele belangstellenden bij deze bijzondere presentatie aanwezig zullen zijn.

 
Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl