Glasfusie

Glasfusie

zaterdag 3 november – van 13.00 – 17.00 uur
docente: Greet Scholten
Kosten: € 75, -(leden Kunstkring € 72, -) inclusief glas, gebruik gereedschap en 2 oven stoken, exclusief bevestigingsmateriaal.

Bekijk de foto’s van de cursus van 25 november 2017

Docente Greet Scholten

Glasfusie voor beginners en gevorderden

Glas is een fascinerend materiaal. Het heeft prachtige, altijd wisselende kleuren door een veranderende lichtinval, is breekbaar en tegelijkertijd hard.
We weten dat we veel cursisten die de workshop ‘Glasfusie’ hebben gevolgd, een groot plezier doen door deze te prolongeren. Gelukkig heeft Greet Scholten opnieuw positief gereageerd en leren we onder haar enthousiaste en deskundige begeleiding hoe we glas op een artistieke wijze moeten laten fuseren.

Wat is het ook alweer, glasfusie? Wel, eigenlijk zegt het woord het al: het versmelten van verschillende lagen glas in een glasoven. Afhankelijk van de dikte en hoeveelheid glas wordt de oven tussen de 650 en 810 gestookt en één ‘stook’ duurt zo’n 24 uur.
Maar Greet heeft zelf eigenlijk de beste term: glasfusie laat creativiteit samensmelten.

Als je voor het eerst op deze wijze met glas gaat werken, wordt het een object van vlak glas, bijvoorbeeld een vierkante of ronde raamhanger. Hierbij wordt de glasplaat gedecoreerd met diverse stukjes gekleurd glas, net wat je mooi vindt of wat je verbeeldingskracht je ingeeft. De afmetingen worden bepaald door de inhoud van de oven (30×30 cm), maar de decoratieve mogelijkheden zijn eindeloos! Een aantrekkelijk vooruitzicht. Toch?

Als je deze workshop al eens eerder hebt gedaan, mag je jezelf gevorderd noemen. Dan kun je een stap verder gaan en een driedimensionaal object maken, bijvoorbeeld een schaal of staand object. Het transparant gekleurde glas wordt dan in lagen op een mal gelegd en het object wordt tweemaal gestookt. Je tilt dus niet alleen jezelf, maar ook je kunststuk op een hoger niveau!

Over Greet Scholten

 

Over Greet Scholten:
Tijdens haar loopbaan bij het voortgezet onderwijs gaf Greet les in Culturele en Kunstzinnige Vorming en Techniek. Na haar pensionering is zij zich verder gaan bekwamen in haar interesse: de techniek van het glas bewerken in het algemeen en het laten versmelten van glas in het bijzonder. Hiervoor heeft zij diverse cursussen bij glaskunstenaars in binnen- en buitenland gevolgd.
Zij maakt vrij werk, maar ook glasobjecten in opdracht.
Meer over Greet Scholten lees je op www.greetglas.nl