Cursussen en Workshops

De cursussen en workshops worden gegeven door deskundige docenten. Bij voldoende aanmeldingen worden groepen gevormd voor beginners en gevorderden. Leden krijgen 5% korting op het cursusgeld.

CURSUS

Wolvilten

woensdag 10.00 - 12.00 uur

Docent: Wil de Waard
Doelgroep: beginners
Locatie: Atelier Kulturhus
Wanneer: 27 sep, 11 okt, 1 nov 2023
Prijs: € 40 voor 3 lessen (excl. materiaal)

Wil de Waard
Wolvilten

Ervaar de veelzijdigheid van vilten in deze inspirerende cursus onder leiding van ervaren docente Wil de Waard. Ontdek de eeuwenoude kunst van vilten en treed in de voetsporen van de eerste wolvilters uit de prehistorische bronstijd. Laat je creativiteit de vrije loop terwijl je de basistechniek leert. Je kunt samen met andere cursisten werken aan een object, maar ook op jouw niveau werken aan je eigen werkstuk.

De cursus wordt gegeven door de ervaren docente Wil de Waard. Zij is al jaren een bekend gezicht bij de KunstKring. Al heel veel cursisten hebben onder haar leiding ervaring opgedaan met deze bijzondere manier van textiel verwerken. Wil leert je tijdens de eerste les de basistechniek en begeleidt je in de twee volgende lessen. Dan laat je je eigen fantasie de vrije loop of je werkt samen met andere cursisten aan een object. Als je al meer bedreven bent in deze techniek, als je al door de wol geverfd bent, kun je op jouw niveau aan je eigen programma werken.

Wolvilten is een eeuwenoude techniek met veel moderne toepassingen. Van sieraden tot tassen, hoedjes, sjaals en zelfs jasjes of jassen: het kan allemaal met vilt. Vilt is een niet geweven textielsoort die ontstaat door het samenpersen van gewassen en gekaarde wol. ‘Kaarden’ is het ontwarren van de vezels door een wolkam of handkaarder: een plankje met stalen omgebogen pinnen.

In de cursus werken we met lont wol in een groot aantal kleurvariaties. Lont wol is heel geschikt voor vilten, omdat de gekaarde vezels allemaal in dezelfde richting liggen. Voor het maken van wat steviger stoffen gebruiken we naaldvilt. Zelfs het gebruik van zuiver zijdevezels behoort tot de mogelijkheden. Allerlei mogelijkheden van het nat vilten komen aan de orde. Door het gebruik van water gaan de vezels van de wol open en door het bewegen van de wol zorg je ervoor dat de schubben in elkaar haken. Zeep versnelt het verviltingsproces. Dat klinkt eenvoudig als je het leest, maar zonder cursus is het toch lastig! Schrijf je dus in en ga op een veelzijdige, oorspronkelijke manier aan het werk met textiel. Je treedt in de voetsporen van de eerste wolvilters uit de prehistorische bronstijd en dat was zo’n 3.500 jaar geleden.