Tai-chi

Tai-chi

Tijd: zaterdag van 10.30 – 12.00 uur
Data: 10 en 24 februari , 10 en 24 maart
Locatie: grote zaal van het Kulturhus Ruurlo
Kosten: € 60, leden € 57,50 incl. gebruik van de waaier
Docente: Titia Thierens

Docente: Titia Thierens

Tai-chi (太极拳) met de waaier  (Taijiquan)
Taiji wordt gesymboliseerd door het yin/yang-symbool. Taiji betekent ‘het hoogst bereikbare’, ‘het meest verhevene’ of het ‘opperste principe’. Het woord quan betekent vuist of boksen. Taijiquan, het boksen vanuit het opperste principe, is afkomstig uit China. Deze krijgskunst wordt de meest verhevene genoemd, vanwege het ontwikkelen van concentratie en mentale kracht en de moge-lijkheid om je ermee te beschermen.
Elke beweging die je uitvoert symboliseert een beweging uit een gevecht. Als je taiji beoefent, voer je als het ware een schijngevecht uit om jezelf te verdedigen tegen aanvallen van anderen door volledige ontspanning en door de kracht van de ander af te buigen en terug te geven. Tegenwoordig wordt voornamelijk het gezondheidsaspect beoefend. (lees meer)

 

lees verder

Iedereen kent de beelden van grote groepen mensen die, vaak aan het begin van de werkdag, in parken in China los van elkaar of als groep zich oefenen in een reeks trage bewegingen. Dit onderdeel van taijiquan wordt de ‘set’ of de ’vorm’ genoemd. Het is een aaneenschakeling van standen. Het is een methode die oorspronkelijk bedoeld was als een manier om verdedigingstechnieken te trainen en ze te onthouden. Vandaag de dag wordt het beoefend als een bewegende meditatie ten behoeve van de gezondheid.
De taiji-vorm kan ook met een zwaard, waaier of stok gedaan worden. Ook daarbij wordt een reeks van standen aan elkaar gekoppeld tot een vorm.
Luisteren naar je lichaam
Taiji leert je te luisteren naar je lichaam. Écht te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Door aandachtig de bewegingen te volgen word je van alles gewaar. Dan kan het zijn dat je ineens er-gens in je lichaam spanning voelt, zonder dat je je daar eerder bewust van was. De zachte bewe-gingen helpen je vervolgens om die spanning langzaam los te weken. Hoe meer je ontspant, hoe beter je kunt luisteren. Zo vallen in de Taiji aandacht en beweging samen.
Grenzen voelen
Luisteren naar je lichaam betekent ook je grenzen voelen en bewaken. Voelen wanneer het ge-noeg is. En het tijd is voor rust, tijd voor iets anders, tijd voor een andere keuze. Dit is iets wat al-leen jij zelf kunt. Alleen jij kent jouw lichaam zo goed dat je haarfijn aanvoelt dat het genoeg is geweest. Alleen soms zijn we even vergeten hoe het ook alweer voelt om in ons lijf te zijn, om ons-zelf goed aan te voelen. Dat leer je opnieuw met Taiji.
Waarom tajiquan met een waaier?
Bij officiële gelegenheden en aan het hof in China en Japan waren vroeger geen wapens toegestaan, maar een waaier mocht wel. Het valt immers niet op als je ergens met een waaier binnenkomt. Het wapen, in dit geval de waaier, is beweeglijk als verlengstuk van het lichaam. Het is een plezierige manier om taiji met meer dynamiek te beoefenen en de algemene principes te doorgronden.
Deze cursus is zowel een uitdaging voor beginners ter kennismaking, als voor gevorderde ‘taji-ers’, voor verdieping en/of verfijning van de vorm en is vanaf 16 jaar te beoefenen.
Via onderstaande film kun je een van de waaiervormen op YouTube bekijken. Een dergelijke vorm zullen we gedurende de vier ochtenden inoefenen.