Beeldhouwen

Beeldhouwen

Tijd: woensdag van 10.00 – 12.30 uur
Data: 13, 27 sept., 11 en 25 okt., 8 en 22 nov. en 6 dec. 2017,
7 en 21 feb., 14 mrt. 2018
Kosten: € 175,-
voor leden van de kunstkring € 168,-.

Docent Nico van Kan

Nico van Kan is eigenaar en oprichter van AfriKan. AfriKan is een jong bedrijf dat ontstaan is uit liefde voor Afrika in het algemeen en fascinatie voor de Zimbabwaanse beeldhouwcultuur in het bijzonder. De basis van AfriKan is gelegd ten tijde van ontwikkelingswerk in de jaren negentig in Beira, Mozambique. Bij twee lokale organisaties werden terugkerende vluchtelingen na een oorlog van bijna dertig jaar ondersteund. Door de Beira corridor (zie “In Afrika” van Adriaan van Dis) is er veel contact met Zimbabwe. 
Nico van Kan vertelt: ‘’Als we in Zimbabwe waren namen we de tijd voor de beeldende kunstenaars. Eenmaal terug in Nederland bleef de interesse in de Zimbabwaanse beeldhouwkunst. Het besef groeide dat we met onze contacten via de beeldhouwkunst een mooie kans hadden. Deze kans hebben we gegrepen door vaak terug te gaan om rechtstreeks bij de kunstenaars beelden te kopen. De samenwerking met de kunstenaars gaat hierbij verder dan de aankoop van een beeld.”
De cursus beginnen we met het kiezen van een steen en met uitleg over het gebruik van de gereedschappen en het aspect ‘veiligheid’. Met de tandhamer besteden we veel aandacht aan het maken van een stabiele basis. Vervolgens gaan we aan het werk met ‘schaduwvormen’ om daarna met steeds fijner gereedschap naar de uiteindelijke, gewenste vorm toe te werken. Pas daarna werken we aan details. De laatste fase is het polijsten. Veel raspen, schuren en tot slot, de kroon op het werk, het beeld in de was zetten en uitpoetsen.

Heb jij veel geduld, streef je naar je eigen standaard van perfectie? Dan is dit precies de cursus die bij je past!