Beets meets Philippens

Beets meets Philippens

Zaterdag 27 oktober 2018 – Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Trio Peter Beets met Julia en Rosanne Philippens
Voorverkoop € 20 – Kassa € 22,50 (geen pin)

Peter Beets – foto Piet Gispen


Rosanne Philippens
foto: Merlijn Doomernik

Klassiek en jazz worden één in dit spectaculaire concert van wervelende musici. Een combinatie van Bachiaanse improvisaties, swingende sonatines, Afrikaanse jazzritmes, bluesy klanken en ijzersterke klassieke muziek van onder meer Saint-Saëns, Bach, Chopin en Bartók, staat garant voor een meeslepende avond op wereldniveau. Bestel tijdig de toegangskaarten!

Luisteren en kijken op Youtube 

Zie tevens https://peterbeets.com en www.rosannephilippens.com
 
Lees meer hieronder over deze musici…

Julia Philippens – foto Loe Beerens

Peter Beets – foto René Dissel

Rosanne en Julia Philippens – foto Anne Reinke (rechtenvrij)

 
 
Meer informatie

Julia Philippens
foto Carine Bijlsma


Rosanne Philippens
foto Merlijn Doomernik

Voor de zusjes Philippens is het de eerste keer dat ze in een dergelijk programma optreden, maar het voelt vertrouwd. Rosanne: ‘Ik luister al jaren naar jazz maar speel eigenlijk altijd klassiek en dan ben je vooral bezig met de interpretatie van een stuk. Nu mag ik improviseren, met name de timing is heel anders. Het mooie is dat ik in al het geswing m’n eigen klassieke roots trouw kan blijven. We verbinden de stukken met een Bachiaanse improvisatie, waarin we de swing even achterwege laten’.
Julia gaat helemaal los in de Prelude in e klein van Chopin. ‘Mijn solo begint heel klassiek met drieklanken. Ongemerkt zijn daar opeens de blue notes en voor je het weet sta je te flippen op het podium. Zelden heb ik zo’n energiek stuk gespeeld. We voelen ons als blazers in de bigband.’
Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Rondo Capriccioso van Saint-Saëns in originele staat zou worden gespeeld, maar in de voorbereiding ging het kriebelen. Julia: ‘Er komen zoveel mooie melodielijnen en akkoorden langs. Dan is het moeilijk om jezelf te bedwingen. Je wilt je creativiteit erop loslaten en dat hebben we ook gedaan. Eigenlijk is dat wat muziek altijd zou moeten zijn: in beweging.’
‘Het is een woest genoegen om deze jonge diva’s te horen en te zien samenspelen’, zegt Peter Beets, voor wie het een grote uitdaging is om zowel de klassieke vioolpartijen van Rosanne te begeleiden als de geïmproviseerde escapades van Julia van repliek te voorzien. ‘Beide violistes zijn klassiek zeer goed onderlegd maar kunnen ook swingen. Die combinatie is zeldzaam’.
De arrangementen zijn van de hand van Peter Beets en Rob Horsting.

Rosanne Philippens reist met haar Stradivarius uit 1727 de wereld rond als soliste voor gerenommeerde orkesten en als kamermusicus. Haar vijfde cd bij Channel Classics leverde haar een dubbele vijf-sterren-recensie van de BBC op. Rosanne verenigt een geweldige lyriek met een sterk ontwikkeld gevoel voor swing en timing, absoluut een zeldzaamheid.
Zie en luister naar Rosanne op Youtube 
 
Julia Philippens is bij het grote publiek vooral bekend als violiste, componist en arrangeur bij Fuse, waarmee ze regelmatig optreedt in Podium Witteman. Ze heeft samengewerkt met artiesten als Laura Fygi, Didier Lockwood, Marco Borsato en Benjamin Herman, maar ook met het Zurich Jazz Orchestra. Julia heeft het bijzondere vermogen om de stijlkenmerken van klassieke muziek te combineren met een ongekend improvisatietalent. Tussen haar klassieke partijen door lijkt het soms alsof ze is ingevlogen uit de gloriejaren van de jazz, met een vette knipoog naar Stéphane Grappelli.
  

Peter Beets – foto Piet Gispen

Pianist Peter Beets is één van de meest kleurrijke pianogiganten van deze tijd. Hij heeft zijn eigen Trio met Marius Beets (contrabas) en Gijs Dijkhuizen (drums), speelt regelmatig als solist bij het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en was jarenlang de vaste begeleider van Rita Reys. Hij wordt alom geprezen om zijn bewerkingen van klassieke muziek, maar ook om zijn eigen composities en improvisaties. In zijn prijzenkast staan een Edison, de Prix Martial Solal en de Pall Mall Export Swing Award. Beets oogst ook internationaal bewondering, niet alleen tijdens zijn concerten in Japan, Zuid-Afrika, Rusland, Israël en de VS, maar ook bij zijn optreden in de beroemde New Yorkse clubs Birdland en Blue Note. Ook bij Blues Alley in Washington is Peter Beets een regelmatig terugkerende headliner. In september speelt hij met het Residentie Orkest en … op 27 oktober in Ruurlo!!