AtelierRoute Berkelland Pinksteren 2017

Atelierroute langs 90 ateliers in Berkelland!

Prijs AtelierRoute Berkelland valt in Ruurlo (Lees meer)

vignet-ruurlo-bart

Voor de eerste keer in hun bestaan hebben kunstkringen uit de oorspronkelijke kernen van de gemeente Berkelland besloten om met een aantal activiteiten gezamenlijk naar buiten te treden. De KunstKring Ruurlo en Kunstkring B-Art hebben als eerste de handen ineen geslagen. En daarvan is de AtelierRoute Berkelland 2017 het eerste resultaat. De route in Ruurlo omvat 20 locaties waar je bij een aantal van die locaties gastkunstenaars kunt ontmoeten.
De unieke samenwerking tussen De KunstKring Ruurlo en Kunstkring B-Art heeft een ongekend grote atelierroute in Berkelland opgeleverd. 90 kunstenaars bezorgen je een waanzinnig mooie Pinksteren. De route in Ruurlo, langs 20 ateliers, begint in de Dorpskerk. In het routeboekje á € 2.- verkrijgbaar bij de VVV en de ateliers, kun je kiezen waar je per sé naar toe wilt gaan. Meerdere leden van de KunstKring stellen hun atelier open. In heel Berkelland, ook in het buitengebied, kun je genieten van schitterende schilderijen, beeldschone keramiek, houten beelden, glaskunst en nog veel meer op 56 locaties. Joke Pot opent deze exclusieve atelierroute in het Stieltje in Haarlo op vrijdagavond.
Voor nog meer informatie over de AtelierRoute Berkelland 2017 klik je door naar: www.kunstkringbart.com

 

 

Titel1

BERKELLAND – Het is zeker geen nieuw fenomeen, een atelierroute, maar wel vernieuwend is de wijze en schaal waarop het in Berkelland tot stand gekomen is. In november vorig jaar besloten de gezamenlijke kunstkringen in samenspraak met de Stichting Berkelland Cultuur de handen ineen te slaan en voor Pinksteren 2017 een AtelierRoute te organiseren.

Berkelland herbergt vele kunstenaars en de (publieke) belangstelling voor kunst neemt weer toe. Er werd een organisatieteam geformeerd, bestaande uit mensen van kunstkring BArt en KunstKring Ruurlo, René Appels, Dolf Bierhuizen, Lieneke Tanis, Wil Martens en Henk Viscaal. Een van de uitkomsten van het overleg was dat ze niet alleen bestaande ateliers in de route wilden opnemen, maar ook de kunst bij de kunstenaar thuis wilden laten zien. Het resultaat is verbluffend. Langs maar liefs 55 locaties is het werk van zo’n 90 kunstenaars te zien.

Medeorganisator René Appels is erg tevreden met het eindresultaat. “Gezien de uitgestrektheid van de route, hebben we voor twee centrale informatie- en expositiepunten gekozen, een in Kulturhus ’t Stieltjen in Haarlo en een in de Dorpskerk in Ruurlo. Vanuit beide locaties kun je de route beginnen. Bovendien presenteren beide locaties een afzonderlijk werk van de deelnemende kunstenaars. In Ruurlo zijn 21 kunstwerken te zien en in Haarlo 69. Zo krijgt men al een voorproefje van al het moois dat onderweg te zien is.

Atelierroute2017Veel locaties zijn gelukkig drie dagen open, zodat er voldoende tijd is om alles te bezoeken. Geheel Berkelland is vertegenwoordigd, ook het buitengebied en de kleinere kernen zoals Haarlo, Rekken, Geesteren en Beltrum, en dat maakt deze AtelierRoute uniek.”
Wie het programmaboekje doorbladert, ziet dat de kunst in diverse verschijningsvormen breed vertegenwoordigd is. Een greep uit het aanbod. Op een van de locaties In Ruurlo speelt pianiste Irene Venderbosch op gezette tijden werken van Philip Glass. In Boerderijmuseum De Lebbenbrugge demonstreert Jan Baggen het tekenen met een rietpen. In Eibergen exposeert Janet Timmerije haar schilderwerk en in Neede kan men terecht bij de bronzen beelden van Anton Ter Braak. Voor keramiek kan men naar Haarlo, naar het echtpaar Te Dorsthorst. De Noordijker Quiltgroep is te gast bij het atelier van Marlies Swarttouw in Neede en glaskunst van Annet Dijkhuizen is te zien bij Galerie Chauve Souris (Hasto), eveneens in Neede. Borculo en Geesteren bieden houtdraaiwerk van Jan Kulsdom en A. Mentink. In de Beeldentuin van AJ & LW Bier in Borculo tenslotte is naast houten beelden ook goud- en edelsmeedwerk van Pascal Hofman te zien. Er is eigenlijk maar een manier om al dat moois te aanschouwen, de AtelierRoute afrijden.
De organisatie heeft als symbool voor deze eerste AtelierRoute het ‘Berkellandvogeltje” van Jan Kulsdom uit Borculo verkozen. Het vogeltje symboliseert het ontstaan van Berkelland. Door het beestje op steeds een andere manier op de houten pin te schuiven, zie je een Fute uit Borculo, een Snippe uit Eibergen, een Winterkoning uit Ruurlo en een Vleermuis uit Neede.

Ook tijdens de AtelierRoute zal Jan het vogeltje snijden.
De AtelierRoute Berkelland 2017 wordt gehouden tijdens de Pinksterdagen van 4 en 5 juni, maar de meeste locaties zijn tevens op zaterdag 3 juni geopend. Alle details omtrent locaties, kunstenaars en openingstijden zijn vermeld in het programmaboekje dat vanaf zaterdag 3 juni op de twee centrale informatiepunten en bij de deelnemende locaties te koop is. Het kost 2 euro. Bovendien is de route opvallend bewegwijzerd. Tenslotte hoopt de organisatie dat de bezoekers hun mening willen geven omtrent deze eerste editie. Het formulier daarvoor zit in het programmaboekje. Uit alle binnengekomen reacties wordt na 10 juni (deadline inlevering enquête) een winnaar getrokken. Hij of zij krijgt een cadeaubon van 200 euro die bij een van de deelnemende kunstenaars te besteden is.

010_prijswinnaar (Medium)Prijs AtelierRoute Berkelland valt in Ruurlo

Borculo, 20 juni 2017

De prijs ter waarde van 200 euro die de organisatie van de Berkellandse AtelierRoute ter beschikking had gesteld voor bezoekers die via het enquêteformulier hun mening over de route kenbaar hebben gemaakt is gewonnen door een echtpaar uit Ruurlo.
De prijs kan besteed worden voor de aankoop van een kunstwerk van een van de deelnemende kunstenaars aan de atelierroute.

In de Publieksruimte van het Berkellandse gemeentehuis in Borculo, omringd door de Berkellandse kunstwerken van Hasto (schilderijen) en Renee van Elburg (keramiek) heeft de Wethouder van Cultuur, mevrouw Joke Pot, die als onafhankelijke en onpartijdige functionaris gevraagd was de trekking te verrichten, het formulier van de winnaar getrokken en de naam bekend gemaakt.
Daarmee sloot zij ook officieel het evenement af waarvoor zij op 2 juni, de dag voor het Pinksterweekend, in ’t Stieltjen in Haarlo het startschot had gegeven.

Zoals de foto laat zien, liet Joke Pot niets aan het toeval over. Geflankeerd door Henk Viscaal en Wil Martens, vertegenwoordigers van Kunstkring Ruurlo en onder het toeziend oog van Dolf Bierhuizen en Herbert Wensing (niet op de foto) van Kunstkring B-Art sloot zij demonstratief de ogen terwijl zij één formulier uit de doos viste waarin de grote hoeveelheid ingeleverde en later nagezonden inzendingen van bezoekers uit alle windstreken van Nederland waren verzameld.
Winnaar (of beter: winnaars) waren Ernst en Lianne Schepers uit Ruurlo.
Zij hadden, zo bleek toen het winnende formulier nader werd bekeken, tijdens de atelierroute kans gezien om 15 locaties te bezoeken. Het was voor hen de eerste keer en ze gaven duidelijk blijk van hun enthousiasme en de intentie om bij een volgende atelierroute zeker weer van de partij te zijn.
Ze waren niet de enigen die zich lovend uitlieten over deze eerste Berkellandse AtelierRoute.
Vanuit de enquête bleek, dat maar liefst 98,2% van de bezoekers de route met zeer goed (74,1%) of goed (24,1%) had beoordeeld. Slechts 1,8% oordeelde met een ‘gemiddelde’ score en zelfs de meest kritische beoordelaars konden het niet over hun hart verkrijgen om een ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ vonnis uit te spreken.
Een compliment aan de organisatoren!

De winnaars zijn inmiddels van hun winst op de hoogte gesteld. Zij ontvangen binnenkort een atelierroutecadeaubon die ze uitsluitend bij een van de -aan de route deelnemende- kunstenaars kunnen inleveren bij aankoop (of als gedeeltelijke betaling) van een kunstwerk. Die kunstenaar kan op zijn (of haar) beurt de cadeaubon bij de penningmeester van het organiserende projectteam verzilveren voor het toegezegde bedrag van € 200,-.